Thursday 9 May 2013

Garlic Hummus

Thursday, May 9, 2013,

I am craving a snack, wanted something nutritious and delicious, I went to my well stock pantry looking for ideas and found a can of Chickpeas. 
I love chickpeas, one of my favourite legumes, so full of protein, the flavour is like no other.
It reminds me of my childhood when my grandmother will make "Potaje de Garbanzas con chorizo" which loosely translate to Chickpeas pottage with Chorizo, it is a very traditional spanish dish and my favourite.
Of course I would prefer to make the Potaje but I don't have time or the chorizo to make it so I decided to make Hummus, its very fast, easy and a perfect snack.

Hummus is one of the most popular Middle Eastern Dips. It makes for a perfect snack serve with warm bread, pita or pita chips. To make hummus you need Tahini which is a paste made of ground sesame seeds it is an important ingredient and cannot be substituted, you can buy tahini at pretty much all groceries stores.

GARLIC HUMMUS:

What you need:

1-16 oz can of chickpeas.
1/4 cup liquid from the can of chickpeas
3-5 tbsp lemon juice (add more of less depending on taste)
1 1/2 tbsp tahini
3 cloves of garlic (add more of less depending on taste or you can omitted as well)
1/2 tsp salt
2 tbsp olive oil
Dash of paprika
Dash of ground cumin.

What to do with it:

Drain chickpeas and set aside 1/4 cup of the liquid from can. Combine all the ingredients in a food processor or blender. Blend for 5 minutes on low until mixed and smooth. Serve,  drizzle with a bit of olive oil and a dash of paprika.

Buen Provecho!!!

Hummus can be refrigerated for up to 3 days and can be kept in the freezer for up to a month. Add a little olive oil if it appears to be too dry. But who would not eat it all right away?......





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Tengo un antojo, quiero comer algo sabroso y nutritivo, chequee en mi despensa algo que me inspirara y encontre una lata de Garbanzos.
A mi encantan los garbanzos, es mi legumbre preferida, muy nutritiva, con mucha proteína y tiene un gusto diferente y delicioso.
Me acuerdan a mi abuela que prepara el Potaje de Garbanzas con Chorizo mas rico del planeta
Claro que preferiría preparar el potaje pero no tengo tiempo ni tampoco tengo chorizo así que decidí preparar Hummus o Crema de Garbanzos con Ajo lo cual es un aperitivo muy fácil de preparar.

Hummus es uno de los dips mas populares en el Medio Oriente. Es un aperitivo perfecto, servido con pan caliente, pita caliente o pitas tostadas. Para hacerlo se necesita Tahini que es una pasta hecha de semillas de sesamo trituradas, es un ingrediente muy importante y no se puede sustituir , pero el tahini se consigue en la gran mayoria de los supermercados.


CREMA DE GARBANZOS CON AJO:

Lo que necesitas:

1 lata de garbanzos de aprox. 16 oz
1/4 taza de el liquido de los garbanzos
3-5 cucharadas de jugo de limon (adjustar a tu gusto)
1 1/2 cucharada de tahini
3 dientes de ajo (adjustar a tu gusto u omitir)
1/2 cucharadita de sal
2 cucharadas de aceite de oliva
Una pizca de paprika
Una pizca de comino en polvo.

Que hacer:

Colar los garbanzos y guardar la 1/4 taza de agua del mismo. Poner todo los ingredientes en un procesador de comida o licuadora. Licuar por 5 minutos a velocidad baja hasta que este bien mezclado y suave todo. Servir chorreado con un poquito de aceite de oliva y una pizca de paprika.

Buen Provecho!!

Hummus puede ser refrigerado por un máximo de 3 días y congelado por 1 mes. Agrégale un poquito de aceite de oliva si se seca un poco. Pero quien carrizo espera no se lo come todo en el momento?





















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