Friday 17 May 2013

Puttanesca Pasta Sauce

Yummy! Pasta. What would the word be without pasta.  Is there anyone who doesn't love it? It is so delicious, irresistible, versatile and fun, oh! so much fun.
I like it in any way, cold, hot, with sauces , with just plain olive oil and parmesan cheese, heck, even raw.
Today I am going to tell you how to make Puttanesca Sauce, one of my favourites.
This dish comes from Southern Italy, name puttanesca for "ladies of the night" in Naples. No one is quite sure why the name and there are many theories but nothing conclusive.
As per Wikipedia,  Some cooks say that is possible that it was invented by Naples' prostitutes because they needed a quick and simple dish to make between clients. Another version mentions that a prostitute name Yvette la Francese had a restaurant as well as a brothel and could have invented the dish. A third theory is that the dish was call Macaroni a la marinara but they changed the name after World World II , to attract Sailors and another version says that Italian Restaurants in Italy back in the 50"s,  had rooms for rent in the top floor of their establishments which were regularly use by truckers who would eat this dish and then finished with "dessert" upstairs. Whatever the reason for the name, I thank them for their creativity. This sauce goes well  a rugged red wine.

PUTTANESCA PASTA SAUCE:


What you need:

4 tbsp Olive Oil
4 large garlic cloves, peeled and minced.
4 anchovy fillets, minced
1 cup coarsely chopped tomatoes, peeled and seeded
Pinch of sugar.
2 tbsp capers, rinsed
1/2 cup cured olives (Niçoise or Greek style)
1 tbsp of red wine vinegar
1 tbsp of each fresh Oregano, thyme and basil, minced
2 tbsp minced fresh parsley
 Pepper to taste

What to do with it:

Heat olive oil in a large skillet over medium heat and add the garlic. Sauté until softened and pale golden (do not burn). Stir in the anchovies, and sauté until dissolved, crushing with a wooden spoon as it cooks. Add the tomatoes, increase heat to medium high and cook until tomatoes release their juices. Cook 4-5 minutes to re-thicken juices, adding sugar, capers, olives, vinegar,  pepper and herbs. Cook sauce over gentle heat 4-5 minutes, stirring until it is well blended and glossy in appearance. Stir in the parsley, heat 2-3 minutes and set sauce aside to keep warm until the pasta is cooked al dente. Serve with freshly grated parmesan cheese.

I like it with Capelli D'Angelo pasta because it is my favourite but this sauce goes well with penne, spaghetti, mostaccioli, bucatini, linguine, vermicelli, etc.

I don't use salt on this recipe because the anchovies, olives and capers are already salty, add to that the parmesan cheese on top and you go enough salt already, but just try the sauce and if you would like more salt then by all means add more.

Buen Provecho!!








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Rico!! Pasta. que seria del mundo sin pasta. Será que existe gente por ahí que no le gusta? es tan deliciosa, irresistible y tan versátil.
A mi me gusta como sea, fria, caliente, con salsas, con puro aceite de oliva y parmesano freso, hasta cruda me la como.

Hoy les dire como preparar la salsa a la Puttanesca una de mis favoritas.
Este plato viene de el Sur de Italia. Segun Wikipedia El origen de este plato es incierto y está sujeto a disputas entre diferentes expertos culinarios, pero sin datos ni hechos concluyentes. No obstante su nombre puede dar pistas "Spaghetti al estilo de las "prostitutas' . Algunos cocineros dicen que es posible que fuera costumbre de las prostitutas de  Nápoles preparar este sencillo y rápido plato entre cliente y cliente. Se dice que una prostituta llamada Yvette la Francese que tenía un local de comidas además de un burdel pudo haber inventado este plato. Una tercera interpretación menciona que este plato se elaboraba con  maccheroni y se denominaba a la marinara cambió el nombre tras la Segunda Guerra Mundial por su atractivo para los marineros.

Otra de las versiones sobre el origen de este estilo, cuenta que así lo preparaban en restaurantes de pasta en la Italia de los años 50, los cuales en la planta alta alojaban casas de citas. Y eran usados regularmente por camioneros, quienes podían degustar pasta en la parte de abajo del inmueble y culminar con el "postre" en la parte de arriba. A saber cual historia es la correcta, pero sin importar porque se llama así, esta salsa es muy deliciosa y buena acompañada de un buen vino rojo fuerte.

SALSA PUTTANESCA:


Lo que necesitas:
4 cucharadas de aceite de oliva
4 dientes de ajo grandes, pelados y machacados
4 filetes de anchoa, triturados
1 taza de tomates picados, sin semilla y sin piel
Una pisca de azucar
2 cucharadas de alcaparas, coladas.
1/2 taza de aceitunas curadas, estilo griega o nicoise
1 cucharada de vinagre de vino rojo
1 cucharada cada uno de Oregano, Tomillo y albahaca fresco y picado
2 cucharadas de perejil fresco y picado
Pimienta al gusto.

Que hacer con esto:

Calentar el aceite de oliva en una olla grande a temperatura mediana y agregar el ajo. Saltear hasta que este suave y dorado mas no dejar quemar. Agregar las anchoas y saltear hasta que se disuelvan, estripandolas con una cuchara de madera mientras se cocinan. Agregar los tomates, subir la temperatura a mediana-alta y cocinar los tomates hasta que salga los jugos, cocinar por 4-5 minutes para espesar, agregando el azúcar, alcaparras, aceitunas, vinagre, pimienta y hierbas. Cocinar la salsa a temperatura lenta por 4-5 minutes, revolviendo hasta que este bien mezclada y brillosa en apariencia. Agregarle el perejil, calentar por 2-3 minutes mas, retirar del fuego tratando de mantenerla caliente hasta que la pasta este cocinada. Servir con queso parmesano frescamente rallado.
A mi me gusta con Capelli D'Angelo porque es mi pasta favorita pero queda rica con  penne, spaghetti, mostaccioli, bucatini, linguine, vermicelli, etc.
Yo no le agrego sal ya que las anchoas, alcaparras y aceitunas son de por si saladas y encima de eso le agregas el parmesano y ya tienes suficiente sal, pero prueba la salsa y si quieres mas sal, pues agregale a tu gusto.

Buen Provecho!!!!























1 comment:

  1. You're doing a beautiful job on the blog Mari, I'm really enjoying reading your posts!

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